A Csángó Pince rekonstrukciója

2019. július

A Csángó Pince Badacsonytomaj területén fekszik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Az első világháború előtt és az azt követő időkben a legnagyobb szőlőbirtokkal rendelkező Eszterházy-uradalom építette 1904-ben.

Az épület a II. világháborút követően az Állami Gazdaság tulajdonába került. Jelenlegi tulajdonosa az az épület rekonstrukciót részben az eredeti tervek segítségével kívánja kivitelezni. Az épület teljes terjedelme alatt pince rendszer található, ahol korábban feldolgozták a szőlőt és tárolták a bort.

A boltozatos födémekről elbontották a régi padozatot, kitermelték a feltöltésként szolgáló földet és homokot. A födémeket megerősítették, és az új rétegrend kialakításakor a födémek kikönnyítése miatt alkalmazzák az Energocell® Üveghab Granulátumot, mely csak 150 kg/m³ súllyal nehezedik a födémekre.

Az építkezés helyszínére 40 tonnás önkirakodó platós szerelvénnyel szállítottuk a 90 m³ granulátumot, melyet egy homlokrakodós kisgép segítségével juttatnak az épületbe.

Az épületbe betermelt üveghab granulátumot a különböző vastagságok miatt több rétegben terítették el, és egy 50 kg-os lapvibrátorral tömörítették be.