Csarnok-mintafelület

2017. október

Kivitelezés helye: Debrecen, Vezér u. 
Kivitelezés időpontja: 2017. 10.13.
Hengerelést végző gép típusa:
sima palástú 12,1 tonnás Caterpillar CS563E kombinált henger

A mintafelület készítésével azt kívántuk megállapítani, hogy 1:1,3 tömörítési arány esetén körülbelül milyen maximális terhelhetőségű hőszigetelő réteg készíthető Energocell® üveghab granulátumból.

Az üveghab alatt egy körülbelül 160 N/mm²-es tömörített betondarálék réteg volt. A felület annyira tömör volt, hogy geotextília elválasztó réteg használata nem volt indokolt. A granulátumot két rétegben tömörítették. A laza rétegek vastagsága egyenként 20 cm volt, amelyet 15 cm-ig tömörítettek. Így a végleges rétegvastagság 30 cm lett.

Az anyagot JCB típusú markolóval terítették el. A tömörítést a fent leírt, illetve a fotókon is látható kombinált henger végezte vibráció nélküli hengerezéssel. A tárcsás terheléses vizsgálat eredményét (E2=94 N/mm²!) a mellékelt mérési jegyzőkönyv tartalmazza.

További tapasztalatok:

A gumikerekes munkagépek (homlokrakodó stb.) nem hagytak nyomot a tömörített felületen, viszont a 24 tonnás, kőzúzalékkal megrakott dömper - főleg kanyarodáskor - fellazította azt. Így valószínűsíthető, hogy betonkeverő sem közlekedhet a tömörített üveghabon, tehát az ipari padló készítésekor betonpumpa szükséges.