Energocell® a "lélegző" padozatban 

2019. január

A Baranya megyei kistelepülésen, Erdősmecskén, egy parasztház felújításánál használták az üveghab granulátumot.

Az épület felújítása során a német megrendelő elsődleges szempontja az volt, hogy megtartsa a vályogból készült épület "klímáját". Ezért gondos odafigyeléssel alakítja át az épület belső tereit, falait. Ebből pedig a padozat sem maradhatott ki. A régi agyagpadlót 25 cm mélységig visszabontották, hogy egy új rétegrendnek biztosítsanak helyet.

A tulajdonos ragaszkodott az új rétegrend kialakításánál, hogy a padozat továbbra is "lélegző", légáteresztő maradjon. Ezért a talajon geotextilia elválasztással egy 10 cm vastagságú tömörített üveghab réteget terítettek el. Amelyen 50x100 mm-es párnafákat helyeznek el, majd azok közeit szintén üveghab granulátummal töltik meg. A párnafákra ismételten geotextilia kerül az esetleges kiporzás elkerülése végett, majd végső burkolatként hajópadló.

A vizes helységekben pedig finom frakcióba ágyazott téglaburkolat kerül majd az üveghabra.