Hungaropharma Zrt. debreceni raktárcsarnok bővítése 

2018. november

A Hungaropharma Zrt. raktár kapacitásának növelése érdekében épült a 615 m² hasznos alapterületű raktárcsarnok. Az épület tervei a 7/2006. sz. TNM rendelet szerinti költségoptimalizált követelményszintnek megfelelően készültek el. Az épület temperálása miatt a padló hőszigetelési képességénél 0,3 W/m²k hőátbocsátási tényező volt az elvárás. Így a padló végleges rétegrendjében 20 cm vastagságban tömörített 150-175 kg/m³ halmazsűrűségű Energocell® üveghab granulátumot határoztak meg.

A hőszigetelésen kívül a rétegrenddel szembeni másik fontos elvárás a megfelelő statikai követelményeknek való megfelelés volt. A polclábterheléseknek és targoncaterhelésnek megfelelően az alábbi rétegződés kialakítása volt a cél:

Előnyök:

Az így elkészített padló alatti rétegződés terhelhetősége nagyobb, mintha táblás hőszigetelést alkalmaztak volna. Így nem szükséges az ipari padlót többletvasalással ellátni, maradhat a műanyagszál vagy az acélszál alkalmazása. Az üveghabra épülő 15 cm vastagságú durvaszemcsés anyagú ágyazati réteg több funkciót is el tud ilyen módon látni. Elsősorban mechanikai védelmet nyújt az üveghabrétegnek, megvédve az építkezési forgalom okozta terheléstől és mechanikai hatásoktól, másodsorban növeli az üveghabréteg teherbírását, harmadsorban pedig csökkenti a padló terheiből az üveghabra adódó feszültséget.

Az így kialakított ágyazati rétegrend további előnyei: nem szükséges az ipari padlót többletvasalással ellátni, elegendő a műanyag- vagy acélszál alkalmazása, illetve nem szükséges betonpumpát alkalmazni.