Mélygarázs feletti feltöltés könnyítése Energocell® üveghab granulátummal

2018. negyedik negyedév

Beruházás:
A József nádor tér felszínrendezési munkáit megelőzően - külön beruházásban - egy 17 000 m²-es mélygarázs épült, amelyben 525 parkolóhely kapott helyet 3 szint mélységben. A garázs zárófödém és a felszíni burkolatok felső szintje között 2-2,5 méter szintkülönbség mérhető, ami a térfelszín lejtéséből adódik. A felszínrendezési munkát megelőzően a megrendelő - külön beruházásban elkészült a feltöltés vizsgálatát követően - úgy döntött, hogy a garázsfödémen jelentkező túlterhelés megjelenését, a meglévő feltöltés részbeni cseréjével, ENERGOCELL® üveghab granulátum könnyűfeltöltéssel előzi meg.

Termékünk használata lehetővé tette a feltöltés könnyítését négyzetméterenként 450-1.575 kg tömegben, a megkívánt rétegvastagságtól függően. A térfelszín esésviszonyai miatt 20-70 cm-es tömörített rétegvastagságban került felhasználásra ENERGOCELL® granulátum, biztosítva a kiegyenlített terhelést a térfelszín alatt. A javasolt tömörítési 1:1,3 arányt és a tervező által előírt E2=46 Mpa terhelést, 3,5 tonnás hengerrel érték el, 20 cm-es rétegenkénti bedolgozással. A további feltöltés bemosódását geotextília elválasztó réteg alkalmazásával kerülték el.

A beépített teljes mennyiség 2.100 m³, amely 60 m³-es ömlesztett egységekben került kiszállításra napi 60-120 m³-es mennyiségekben.

A feltöltés könnyítése mellett az ENERGOCELL® üveghab granulátum hőszigetelő réteget is biztosíthat a műtárgyaknak, megfelelő beépítési körülmények között.