Nyúl településen épült dombház

2018. július

A Győr melletti Nyúlon épülő dombházból jelenleg az 1. ütem, a pinceszint alatti rész látható. Helyenként több mint 3 métert kiszedtek a termőtalajból, így érték el a pince szintjét. Itt sávalapot készítettek, majd azt 23 cm tömör vastagságban feltöltötték granulátummal. A granulátum a termett talajra került. Erre került ezután a 12 cm vastag VB lemez, majd a vízszigetelés és a 6 cm vastag aljzatbeton.

Az épület érdekessége, hogy a VB lemez és az aljzatbeton között nem lesz hőszigetelés, mert ezt a granulátummal oldják meg alulról. Az építész szerint úgynevezett hőtárolót alakítanak ki ezzel, mivel minél vastagabb a betonfelület, annál nehezebben hűl ki.

A dombház építésének 2. ütemében a földszint talajon fekvő padozatának hőszigetelését a vasbeton lemez alatt Energocell® üveghab granulátummal oldják meg.

Hasonlóan a pinceszint szigeteléséhez itt is 23 cm vastagságban és két rétegben tömörítve dolgozzák be az üveghab granulátumot.

A földszint érdekessége, hogy mivel a vasbeton lemezre tervezett 6 cm vastagságú aljzatbetonban már nem férnének el a lefolyó csövek, azokat az üveghab granulátumban vezették el.