Pécsen épített csarnok

2019. május

Dátum: 2019 április-június
Projektleírás:
A Lemeztechnika Kft. pécsi telephelyének bővítéseként épült meg a közel 6.000 m²-es új csarnoképület. A csarnok részben gyártó, részben pedig raktározó funkciókat lát el.

A 7/2006-os TNM rendeletnek való megfelelés végett, a csarnok közel felét, teljes felületen Energocell® üveghab granulátum hőszigeteléssel látták el. Mivel minden ipari létesítmény esetén a padlórétegrend terhelhetősége szempontjából a legszűkebb keresztmetszet a hőszigetelés, ezért az Energocell® külön, a terhelési adatokhoz méretezett ágyazati rétegrendjavaslatot adott a kivitelezőnek, amely az elvárt műszaki megfelelőségen túl, a legköltséghatékonyabb megoldásnak is bizonyult.

A csarnokban a targoncaterhelésen túl, további 5 t/m²-es terhelés volt elvárt, amely polcláb, illetve felületi megoszló terhekből adódik össze, a gyártás során előállítandó fémlemezek raktározása során. A viszonylag merev altalajra 20 cm tömörített Energocell® granulátum került, amire a magasabb E2 érték elérése miatt, további 15 cm zúzottkő ágyazat került. Az Energocell® üveghab granulátumot a gyártói javaslat alapján 1:1,4-es tömörítési aránnyal, úthengerrel tömörítették be.

Közvetlenül a tömörített üveghab rétegen a gyártó nem javasolja a homlokrakodó közlekedését, így a kivitelező ötletesen zúzottkő "utat" készített magának a csarnok távolabbi pontjainak eléréséhez.

Az üveghabra épülő 15 cm vastagságú durvaszemcsés anyagú ágyazati réteg több funkciót is ellát. A megfelelően magas E2 elérése miatt a hálós vasalás elhagyható, elég a műanyagszálas, vagy acélhajas ipari padló. Másodsorban mechanikai védelmet nyújt az üveghab rétegnek, megvédve az építkezési forgalom okozta terheléstől és mechanikai hatásoktól, ami lehetővé teszi a betonmixer közlekedését is a csarnoképületen belül, így betonpumpa alkalmazására nincsen szükség. Harmadsorban pedig csökkenti a padló terheiből az üveghabra adódó feszültséget.