Referenciák

Büszkék vagyunk arra, hogy elégedett ügyfeleink hozzájárultak közös sikereink közzétételéhez. A felhasználók változatos igényei lehetőséget nyújtanak arra, hogy szakmai hozzáértésünket egymástól eltérő piacokon bizonyíthassuk, állami, ipari vagy magán jellegű építkezésekben egyaránt. A lent látható menüpontok eddigi munkáinkból nyújtanak ízelítőt. 

Mintafelület

Nagykereki mintafelület

2018. augusztus

Bedolgozási és statikai tervezési segédlethez készítettünk mintafelületeket 2018. augusztusában. A bedolgozást 12 tonnás kombi henger, 3 tonnás padka hengerrel és különböző méretű lapvibrátorral végeztük. A mérések célja, hogy a tervezőket és a kivitelezőket minden szükséges információval ellássuk.

Ipari csarnok

R-M Logisztika Kft. csarnok építése

2019. január

Projektleírás:

Az R-M Logisztika Kft. gyártáskapacitásának növelése érdekében építteti az 1.200 m² hasznos alapterületű új redőnykészítő csarnokát.

A csarnok funkciójából adódóan a padló hőszigetelési képességénél 0,3 W/m²k hőátbocsátási tényező volt az elvárás. Így megfelelve a 7/2006 TNM rendelet költség optimalizált követelményszintjének. A rendelet irányelvei miatt Energocell® Üveghab Granulátum lett meghatározva a padló végleges rétegrendjénél mint hőszigetelő anyag.

A hőszigetelésen kívül a másik fontos követelmény volt a rétegrendet tekintve, a megfelelő statikai követelményeknek való megfelelés. Ezért az Energocell® Üveghab Granulátumot a talajra geotextilia elválasztással 25 cm vastagságban terítették el, melyet 1:1,4 arányban tömörítettek egy 250 kg-os lapvibrátorral és egy 800 kg-os padkahengerrel.

Az Üveghab Granulátum terítése és tömörítése után arra egy 12 cm tömör vastagságú durva szemcsés anyagú ágyazati réteg került. Végül a rétegrend lezárásaként a 20 cm vastagságú acélszálas ipari padló kerül kivitelezésre.

Az így elkészített padló alatti rétegződés terhelhetősége nagyobb, mint ha táblás hőszigetelést alkalmaztak volna.

A felső ágyazati réteg szerepe:

 1. mechanikai védelmet nyújt az üveghab rétegnek, megvédve azt az építkezési forgalom okozta terheléstől és mechanikai hatásoktól
 2. növeli az üveghab réteg teherbírását
 3. csökkenti a padló terheiből az üveghabra adódó feszültséget

Az így kialakított ágyazati rétegrend további előnyei:

 • nem szükséges az ipari padlót plusz vasalással ellátni
 • elegendő a műanyag- vagy acélszál alkalmazása
 • nem szükséges betonpumpa alkalmazás, ezzel a költségeket tovább lehet csökkenteni

Hungaropharma Zrt. debreceni raktárcsarnok bővítése 

2018. november

A Hungaropharma Zrt. raktár kapacitásának növelése érdekében épült a 615 m² hasznos alapterületű raktárcsarnok. Az épület tervei a 7/2006. sz. TNM rendelet szerinti költségoptimalizált követelményszintnek megfelelően készültek el. Az épület temperálása miatt a padló hőszigetelési képességénél 0,3 W/m²k hőátbocsátási tényező volt az elvárás. Így a padló végleges rétegrendjében 20 cm vastagságban tömörített 150-175 kg/m³ halmazsűrűségű Energocell® üveghab granulátumot határoztak meg.

A hőszigetelésen kívül a rétegrenddel szembeni másik fontos elvárás a megfelelő statikai követelményeknek való megfelelés volt. A polclábterheléseknek és targoncaterhelésnek megfelelően az alábbi rétegződés kialakítása volt a cél:

Előnyök:
Az így elkészített padló alatti rétegződés terhelhetősége nagyobb, mintha táblás hőszigetelést alkalmaztak volna. Így nem szükséges az ipari padlót többletvasalással ellátni, maradhat a műanyagszál vagy az acélszál alkalmazása. Az üveghabra épülő 15 cm vastagságú durvaszemcsés anyagú ágyazati réteg több funkciót is el tud ilyen módon látni. Elsősorban mechanikai védelmet nyújt az üveghabrétegnek, megvédve az építkezési forgalom okozta terheléstől és mechanikai hatásoktól, másodsorban növeli az üveghabréteg teherbírását, harmadsorban pedig csökkenti a padló terheiből az üveghabra adódó feszültséget.

Az így kialakított ágyazati rétegrend további előnyei: nem szükséges az ipari padlót többletvasalással ellátni, elegendő a műanyag- vagy acélszál alkalmazása, illetve nem szükséges betonpumpát alkalmazni.


Ócsai ipar csarnok aljzathőszigetelése

2018. november

Az ócsai Eurochamp Hungária Kft. beruházásaként az épülő 2200 m²-es csarnok aljzathőszigeteléséhez Energocell® üveghab granulátumot használtak. A 35 cm vastagságú laza granulátumréteg 1:1,4-es tömörítés után 25 cm vastagságú lett, amelyre további 20 cm zúzottkő került a megfelelő terhelhetőség eléréséhez. A zúzottkő továbbá mechanikai védelemmel is ellátja az üveghabot, így a csarnok építése során nehezebb járművek (betonmixer) is rámehetnek az ágyazatra, tehát a betonpumpa használata elkerülhetővé válhat.

Az Energocell® üveghab granulátum tömörítését a nagyobb, összefüggő területeken úthengerrel, a gépészeti csövek közelében pedig lapvibrátorral végezték.


A debreceni Globiz International Kft. új raktárcsarnokának peremszigetelése 

2018. május

Az Energocell® legfrissebb alkalmazása hőszigetelésként egy debreceni iparcsarnok padlózatának peremszigetelésével valósult meg. Az épület körvonalában másfél méter szélességben került bedolgozásra az üveghabgranulátum. A nagy terhelhetőségű hőszigetelő anyagot 100 kg-os lapvibrátorral 30 cm-es rétegvastagságban tömörítették.


Debrecen melletti 3.300m² alapterületű
mezőgazdasági csarnok

2017. november

Az épület funkciójából adódóan fontos volt a padló jó hőszigetelése. Ennek érdekében 30 cm tömörített rétegvastagságú Energocell®-t építettek be. A végleges rétegvastagságot 2 réteg elterítésével és tömörítésével érték el. A csarnoképületbe telepített technológiai berendezéshez szükséges gépészeti vezetékeket még az Energocell® elterítése előtt a tömörített talajban vezették el. A sűrű gépészeti kiállások miatt a tömörítés csak kisebb hengerrel volt kivitelezhető. Erre a célra egy 3 tonnás dupla vibrohengert alkalmaztak.

Ezzel a technológiával lényegesen lecsökkent a hőszigetelő réteg kivitelezési ideje. Ráadásul az Energocell® réteg nemcsak a táblás hőszigetelést váltotta ki, hanem a töltőanyag egy részét is.


Csarnok-mintafelület

2017. október

Kivitelezés helye: Debrecen, Vezér u. 
Kivitelezés időpontja: 2017. 10.13.
Hengerelést végző gép típusa:
sima palástú 12,1 tonnás Caterpillar CS563E kombinált henger

A mintafelület készítésével azt kívántuk megállapítani, hogy 1:1,3 tömörítési arány esetén körülbelül milyen maximális terhelhetőségű hőszigetelő réteg készíthető Energocell® üveghab granulátumból. 

Az üveghab alatt egy körülbelül 160 N/mm²-es tömörített betondarálék réteg volt. A felület annyira tömör volt, hogy geotextília elválasztó réteg használata nem volt indokolt. A granulátumot két rétegben tömörítették. A laza rétegek vastagsága egyenként 20 cm volt, amelyet 15 cm-ig tömörítettek. Így a végleges rétegvastagság 30 cm lett.


Az anyagot JCB típusú markolóval terítették el. A tömörítést a fent leírt, illetve a fotókon is látható kombinált henger végezte vibráció nélküli hengerezéssel. A tárcsás terheléses vizsgálat eredményét (E2=94 N/mm²!) a mellékelt mérési jegyzőkönyv tartalmazza.

További tapasztalatok:

A gumikerekes munkagépek (homlokrakodó stb.) nem hagytak nyomot a tömörített felületen, viszont a 24 tonnás, kőzúzalékkal megrakott dömper - főleg kanyarodáskor - fellazította azt. Így valószínűsíthető, hogy betonkeverő sem közlekedhet a tömörített üveghabon, tehát az ipari padló készítésekor betonpumpa szükséges.

Épület sávalappal

Horvátzsidányi családi ház

2018. október

Horvátzsidányi megrendelőnknek nem volt kérdés, hogy épülő családi háza padló alatti hőszigetelését Energocell® üveghab granulátummal  készítse.

A sávalap között gondosan tömörített talajra geotextília elválasztásával került be az Energocell® üveghab granulátum 30 cm vastagságban. Ezt egy 90 kg-os lapvibrátorral két rétegben tömörítették be a jó hőszigetelés és a terhelhetőség érdekében.
A tömörített felületre majd jöhetett a PE fólia és a vasalt beton.


A poroszlói Graefl-kastély

2018. július

A felújított kastély melletti sávalapos rendezvényház padló alatti hőszigeteléséhez 30 cm vastagon tömörítették be az anyagot. 


Nagyváradi épület

2018. június

Az épület alagsori helyiségei alatt építettek be Energocell® üveghab granulátumot. Az üveghab granulátumot 30 cm rétegvastagságban tömörítették be a szerelőbeton alatt.  


Családi ház Harkán

2018. június

Energocell® üveghab granulátum felhasználásával hőszigetelő réteget alakítottak ki a sávalapok között. A 25 cm-es tömörített rétegvastagság biztosítja a kiváló hőszigetelést, mely egyben ágyazati rétegként is funkcionál.


Családi ház Szombathelyen

2018. május

Energocell® üveghab granulátumból hőszigetelő réteget alakítottak ki a sávalapok között. A 30 cm-es tömörített rétegvastagság biztosítja a kiváló hőszigetelést. A nagyobb mértékű feltöltés miatt az üveghab granulátum alatt kavicsréteget alkalmaztak.


Kétszintes családi ház Miskolctapolcán

2017. október

A kétszintes családi ház vegyes alapozással készült. A vasbeton lemezalap a lejtős terep miatt az épület egyik részén sávalappal lett kiegészítve. A vasbeton lemez alatt a változó 40-50 cm rétegvastagságú tömörített Energocell® biztosítja alulról az épület kiváló hőszigetelését.


Alacsony energiafelhasználású ház Szegeden

2017. augusztus

Az alacsony energiafelhasználású családi ház Szeged kertvárosi részén épült, vegyes alapozási móddal. A talajviszonyok miatt az épület külső falai alatt sávalap, majd monolit vasbeton lábazat készült, melyre egy vasbeton lemez került.

A padló hőszigetelését azzal is fokozták, hogy az Energocell®-t nemcsak a vasbeton lemez alá dolgozták be, hanem a sávalap belső oldala mentén körbe szintén üveghab granulátumot öntöttek be 30-40 cm vastagon, egészen az alap alsó síkjáig. A lemezalap alatt 30 cm végleges rétegvastagságú Energocell® biztosítja a padló hőszigetelését.


Könnyűszerkezetes ház Piliscsabán

2017. július

A vegyes alapozású könnyűszerkezetű lakóépület Piliscsabán épült. A lábazati falak közé lazán beöntött 30 cm rétegvastagságú Energocell® fölé faszerkezetű padló került. A lemezalap alatt 20 cm végleges rétegvastagságú tömörített üveghab biztosítja a padló hőszigetelését.


Soproni családi ház

2017. május

A családi ház Sopron kertvárosában épült. A padló hőszigetelését a vasbeton lábazat közé betömörített üveghab granulátummal oldották meg. A tömörített Energocell® granulátumot 30 cm rétegvastagságban dolgozták be. A big-bag zsákos kiszerelésnek köszönhetően a granulátumot KCR-es autóval könnyen és gyorsan be lehetett adagolni a beépítés helyére.Belvárosi családi ház Debrecenben

2017. március

A családi ház Debrecen belvárosában épült. A zártsorú beépítés miatt kútalapozás készült lábazati gerendaráccsal. A padló hőszigetelését a gerendarács közé betömörített üveghab granulátummal oldották meg. Mivel a hőszigetelés a szerelőbeton alatt történik, a technológia további előnye, hogy nem növeli az építmény magasságát.

Épület lemezalappal

Családi ház Nyíregyházán

2018. augusztus

A lemezalapos családi ház alá 30 cm vastagságúra tömörített Energocell® üveghab granulátumréteget dolgoztak be. 


Váci családi ház

2018. július

Az alábbi projekt 2018 nyarán készült el Vácon. Az aljzathőszigetelésként használt üveghab granulátum 1:1,3-as tömörítéssel készült el.


Merkbau Mórahalom papírgyár

2018. június

2018-ban, nyár elején egy mórahalmi papírgyár kivitelezésében került sor üveghab granulátum beépítésére. A 25 cm vastagságú granulátum 30%-os tömörödés után érte el a 61 MPa-os teherbírást, 5 cm finomfrakció kiékeléssel. A bedolgozáshoz padkahengert használtak. 


Családi ház Vecsésen

2017. május

A lemezalapos családi ház alá 30 cm vastagságúra tömörített Energocell® üveghab granulátumréteget dolgoztak be. A granulátum így egy rétegben megoldotta az épület alatti hőszigetelést, valamint a teherviselő ágyazó réteget. Így az alépítményi munkák leegyszerűsödtek, csökkent a kivitelezési idő.


Alacsony energiafelhasználású ház Budán 

2017. március

2017. március 10-én szállítottuk ki az első üveghab megrendelésünket Budára, amelyet egy családi ház lemezalap alatti hőszigetelésére használtak fel. A család célja egy alacsony energiafelhasználású ház kialakítása volt, amelyre az Energocell® üveghab granulátum tökéletes megoldás. Összesen 95 m³ 10/60-as méretű üveghab granulátumot építettek be a ház alá, 200 kg-os kézi lapvibrátoros tömörítéssel.

A közel 150 m²-es családi ház alapozása az ágyazó réteg munkagödrének kiemelésével kezdődött. A lejtős terület miatt a ház hátsó részén zsalukőből készült megtámasztásra volt szükség. Ezután elkészítették a gépészeti kiállásokat. Majd az egész munkagödröt 200 g/m²-es geotextíliával bélelték ki, körben kb. 50 cm-es túlnyúlással. A előkészítő munkálatok után kezdődött az üveghab betöltése. A megfelelő szilárdsági és hőszigetelési értékek elérése érdekében az üveghabot három rétegben dolgozták be, 30%-os tömörítéssel.

Alápincézett épület

Debreceni alápincézett lakóépület 

2018. május

A pinceszint alatti ágyazó réteget Energocell® üveghabgranulátummal készítették el. Így a pinceszint alulról történő hőszigetelése is megoldódott. A tömörített Energocell® vastagsága 20 cm. 

Passzívház

Öko-passzívház Kolozsváron

2017. augusztus

A Kolozsvár külterületén épült családi házat kivitelező cég kizárólag öko-passzívházakat tervez és épít, melyeket nemzetközi céggel minősíttet. Mivel az anyagok kiválasztásakor fontos volt a környezettudatosság és a jó hőszigetelőképesség, az alap és a padló hőszigetelésénél az Energocell® üveghab granulátumra esett a választás. Az alapozás kútalappal készült, amelyre vasbeton gerendarács került. Az alap hőhídmentes szigetelése érdekében a gerendarácsot az alsó, valamint a függőleges oldalain is üveghab granulátummal vették körbe. A vasbeton lemez alá pedig 50 cm tömörített üveghab granulátum hőszigetelés került.

Földház - Dombház

Etyeki földház

2018. július

Az etyeki dombház alapozási munkálatai során biztosítottuk a hőszigetelő és az ágyazati réteget. 


Nyúl településen épült dombház

2018. július

Jelenleg az 1. ütem, a pinceszint alatti rész látható. Helyenként több mint 3 métert kiszedtek a termőtalajból, így érték el a pince szintjét. Itt sávalapot készítettek, majd azt 23 cm tömör vastagságban feltöltötték granulátummal. A granulátum a termett talajra került. Erre került ezután a 12 cm vastag VB lemez, majd a vízszigetelés és a 6 cm vastag aljzatbeton.

Az épület érdekessége, hogy a VB lemez és az aljzatbeton között nem lesz hőszigetelés, mert ezt a granulátummal oldják meg alulról. Az építész szerint úgynevezett hőtárolót alakítanak ki ezzel, mivel minél vastagabb a betonfelület, annál nehezebben hűl ki.

A Győr melletti Nyúl településen épülő dombház építésének a 2. ütemében a földszint talajon fekvő padozatának hőszigetelését a vasbeton lemez alatt Energocell® üveghab granulátummal oldják meg.

Hasonlóan a pinceszint szigeteléséhez itt is 23 cm vastagságban és két rétegben tömörítve dolgozzák be az üveghab granulátumot.

A földszint érdekessége, hogy mivel a vasbeton lemezre tervezett 6 cm vastagságú aljzatbetonban már nem férnének el a lefolyó csövek, azokat az üveghab granulátumban vezették el.

Fűthető rámpa

Fűthető rámpa kialakítása Debrecenben

2018. október

A debreceni családi ház garázslejárati rámpája alatt  Energocell®-t dolgoztak be. A 20 cm tömörített rétegvastagságú üveghab granulátum alkalmazásával a rámpa fűtése hatékonyabban üzemeltethető.   

Könnyű feltöltések

Puskás Ferenc Stadion
emeletközi födém kitöltése

2018. augusztus

A Puskás Ferenc Stadionban több, mint 7000 m² felületen gépészeti installációs réteg kitöltésére alkalmaztak Energocell® granulátumot. A tervezői döntés azért esett az Energocell® üveghabra, mivel a zárt cellaszerkezetű granulátum minimális vízfelvétellel rendelkezik, illetve a szemcsék páraáteresztést biztosítanak, így csőtörés, szivárgás esetén nem poshad be a rétegbe a víz. A vizesblokkok alatt 14-16 cm, egyéb helyeken 30 cm vastagságú üveghab granulátum került beépítésre. Mivel az üveghab rétegben gépészeti csővezetékeket helyeztek el, így a kézi hengeres bedolgozási módszer bizonyult a legcélszerűbbnek.

Épületfelújítás

Energocell® a "lélegző" padozatban

2019. január

A Baranya Megyei kis településen Erdősmecskén egy parasztház felújításánál használják az Üveghab Granulátumot.

Az épület felújítása során a német megrendelőnknek elsődleges szempontja az volt, hogy megtartsa a vályogból készült épületnek a "klímáját". Ezért gondos odafigyeléssel alakítja át az épület belső tereit, falait. A felújításból a padozat sem maradhatott ki. A régi agyagpadlót 25 cm mélységben vissza bontották, helyet adva egy új rétegrend kialakításához.

A tulajdonos ragaszkodott az új rétegrend kialakításánál, hogy a padozat továbbra is "lélegző" légáteresztő maradjon. Ezért a talajra geotextilia elválasztással egy 10 cm vastagságú tömörített Üveghab réteget terítettek el. Amire 50x100 mm-es párnafákat helyeznek el, majd azok közét szintén Üveghab Granulátummal töltik meg. A párnafákra ismételten geotextilia kerül az esetleges kiporzás elkerülése végett, majd végső burkolatként hajópadló.

A vizes helységekben az Üveghabra pedig finom frakcióba ágyazott téglaburkolat kerül majd.  


Bajna városában a Sándor-Metternich Kastély padlófelújítása

2018. október

2018 szeptemberében kezdték meg a Nemzeti vár és kastélyfelújítási program keretében a bajnai Sándor-Metternich Kastély felújítását; ez egyben az Energocell® első olyan műemlékfelújítási projektje, amelyben boltozatok feltöltésére alkalmazták az üveghab granulátumot. Egyéb feltöltés helyett a kivitelező az üveghab granulátum könnyű fajsúlya (150-175 kg/m³) és költséghatékonysága miatt döntött az Energocell® granulátum mellett. A boltozatok 15-70 cm vastagságú üveghab réteget igényeltek, amelynek bedolgozása 50 kg-os fűhengerrel, 10%-os tömörödéssel valósult meg.

Amint a képeken látni lehet, érdemes a felületet OSB lapokkal letakarni a könnyebb közlekedés végett.


A Károlyi-Csekonics Palota padlófelújítása

2018. július

Az alábbi referenciaképek Budapest belvárosában, a Károlyi-Csekonics Palota felújításánál készültek. A pinceszinten a teljes padlózatot 20 és helyenként 30 cm Energocell® üveghab granulátummal hőszigetelik és hozzák vízszintbe. A föld alatt elvezetett légtechnikai vezetékek több helyen kiállnak, ezeket körbe feltöltöttek Energocell® -el.

A 110-es vízvezeték csöveket rendkívül egyszerűen, rögzítés nélkül el lehet vezetni az üveghab rétegben. A gépészek a tömörített üveghab réteget visszaszedték azokon a helyeken, ahova a vezetékeket fektették és a lejtés megadása után visszatömörítették az üveghabot. A kivitelezés gyors, praktikus és funkcionális. 


Debreceni lakóépület padlófelújítása 

2018. április

A felújítás során az aljzatbeton felbontása és a régi feltöltés eltávolítása után a geotextíliával kibélelt munkagödörbe 20 cm rétegvastagságban tömörítették be az Energocell®-t. A tömörített üveghabra polietilén fólia, majd padlófűtés fólia került. Erre helyezték a hegesztett hálót, amelyre a padlófűtes csöveket szerelték. Az így elkészített padlóréteg lényegesen egyszerűbb a hagyományos padlóréteghez képest, ezért a kivitelezési idő is lényegesen lerövidült.


Szentesi lakóépület felújítása

2017. november

Az Energocell® üveghab granulátum nagyszerűen alkalmazható régi épületek padlójának felújításában is. Régi épületeknél a padlót jellemzően egyszerű homok vagy kohósalak kitöltőrétegen alakították ki. Ez természetesen nem felel meg a mai hőtechnikai előírásoknak. A töltőanyag eltávolításával és üveghab granulátummal történő helyettesítésével a mai kor igényeinek megfelelő padlószerkezetet hoztak létre. 

További előny, hogy az anyag a műemléképületeknél is alkalmazható, mivel az Energocell®-lel jó hőszigetelő képességű, páraáteresztő padlózati rétegrend alakítható ki. Ugyanis, ha nem zárjuk le a tömörített üveghab granulátumréteg felületét betonnal vagy egyéb vízszigetelő anyaggal, a szerkezet páraáteresztő marad.

Útépítés

Kamionfogadó

2017. június

A kamionfogadót térkővel burkolták. Problémát jelentett az altalaj alacsony terhelhetősége. Az ágyazó réteg 200 kg/m³ laza halmazsűrűségű Energocell® üveghab granulátumból készült. Az anyagot változó rétegvastagságban (28-23 cm), két rétegben tömörítették be. Az üveghabréteg alá és fölé egy-egy réteg 200g/m²-es geotextíliát terítettek. Az alsó geotextília megakadályozza az üveghab talajjal történő keveredését, a felső pedig a térburkolat alatti finomfrakció bemosódását az üveghab közé, mivel ez süllyedéshez vezethet a későbbiekben. A felső geotextíliára került a finomfrakciójú ágyazó réteg, amelybe a 10 cm vastag térkő került.

Tartály hőszigetelés

250 m³-es tárolótartály utólagos hőszigetelése Energocell® üveghab granulátummal

2018. szeptember

A Kelet-Magyarországon található élelmiszergyártó üzem 250 m³-es tárólótartályaiban utólagos hőszigetelés kialakítása vált szükségessé. A 26 m² alapterületű, 250 m³ térfogatú (~10 m belmagasságú) ipari tartály kb. 13 tonna/m² terhelést jelent az új fenéklemeznek. A magas terhelés miatt kizárólag nagy teherbírású - nem roskadó - hőszigetelésre volt szükség, melynek a fenéklemezek összehegesztése miatt magas hővel szemben is ellenállónak kellett lennie. A felsorolt feltételeknek az Energocell® üveghab granulátum maxmimálisan megfelel.

Az új fenéklemez kialakítása egy tartóbordákkal ellátott fém peremlemez létrehozásával kezdődött. Ezt követően elhelyezték az üveghab granulátumot 18-19 cm tömörített rétegvastagságban. Az üveghab granulátum belapátolására a tartály oldalát megnyitva került sor.

A tömörítést a perem mellett kézi tömörítő eszközökkel végezték (a helyhiány és a perem védelme miatt), az összefüggő nagyobb felületen pedig elektromos lapvibrátorral (a zárt tér miatt). Az alkalmazott tömörítési arány 1:1,3 volt, a végleges 18-19 cm-es rétegvastagság 23-25 cm elterített laza rétegből került kialakításra. A tömörített 10-60 mm-es frakciómérettel rendelkező réteg tetejére 4-8 mm-es aprógranulátum került, melyet szintén betömörítettek a nagyobb szemek közé kiékelés, szintezés céljából - tekintettel az igen magas 13 tonna/m² terhelésre és a fémlemezes fedésre.

Az elkészített 18-19 cm-es tömörített Energocell® üveghab granulátumréteget ezt követően 5 mm-es fémlemez táblákkal fedték le, melyek érintkezési felületeiken egybefüggő, folyamatos varrattal kerültek összehegesztésre (a képen még csak az ideiglenes összekötések láthatóak).

Medence

Temesvári medence hőszigetelése

2018. december

Melegvizes medencéknél az üzemeltetési költségek csökkentése miatt érdemes a medence falát és alját hőszigetelni. Az Energocell® hőszigetelő üveghab nagy terhelhetősége és jó hőszigetelőképessége miatt ideális megoldás erre a célra is.


Medenceépítés Nagyvárad mellett, Hegyközszáldobágyon

2018. május

Az Energocell®-t a monolit vasbeton medence alá dolgozták be. Ennél a projektnél az üveghab granulátumot főleg talajstabilizáló tulajdonsága miatt alkalmazták. Az üveghabot több rétegben tömörítették, majd polietilén fólia elválasztással szerelőbetont készítettek, és ezután építették meg a medence szerkezetét. 

Gabionfal

Debreceni hanggátlófal 

2018. január

A hanggátló gabionfal elsődleges célja a gyártóüzem elválasztása a szomszédos lakóövezettől. Rendeltetése az üzemi működés zajának megszűrése. Az acélszerkezet magassága 4 méter, vastagsága 40 cm. A lábazat magassága átlagosan 40 cm.

 • A síkháló anyagvastagsága 5 mm, osztásköze 5x5 cm.
 • A tartószerkezet osztásközének tengelytávolsága 1,970 mm.
 • A rácsos tartó méretei:
  a főtartó 60 x 80 x 3 mm-es zártszelvény;
  a rácsmerevítő 40 x 40 x 2 mm-es zártszelvény.
 • Felületkezelés: utólagos tűzihorganyzás.

A hanggátló gabionfal kialakítása a terepszinthez igazodva, lépcsőzetes kiosztásban valósult meg. 


Albertirsai gabionfal

2017. június

A kerítés két telek közötti határként épült meg. Az üveghab-kitöltésű gabionközöket és a fautánzatú felületkezeléssel ellátott trapézlemez-közöket váltakozva helyezték el. Mivel az így elkészült kerítés súlya töredéke a hagyományos kőkitöltésű gabionoknak, az alapozás is alacsonyabb költséggel készült el. A kerítésközöket acél zártszelvényekhez rögzítették. Az üveghabot 5 x 5 cm-es vadháló közé töltötték be, ami szintén költségtakarékos megoldás.