250 m³-es tárolótartály utólagos hőszigetelése Energocell® üveghab granulátummal

2018. szeptember

A Kelet-Magyarországon található élelmiszergyártó üzem 250 m³-es tárólótartályaiban utólagos hőszigetelés kialakítása vált szükségessé. A 26 m² alapterületű, 250 m³ térfogatú (~10 m belmagasságú) ipari tartály kb. 13 tonna/m² terhelést jelent az új fenéklemeznek. A magas terhelés miatt kizárólag nagy teherbírású - nem roskadó - hőszigetelésre volt szükség, melynek a fenéklemezek összehegesztése miatt magas hővel szemben is ellenállónak kellett lennie. A felsorolt feltételeknek az Energocell® üveghab granulátum maxmimálisan megfelel.

Az új fenéklemez kialakítása egy tartóbordákkal ellátott fém peremlemez létrehozásával kezdődött. Ezt követően elhelyezték az üveghab granulátumot 18-19 cm tömörített rétegvastagságban. Az üveghab granulátum belapátolására a tartály oldalát megnyitva került sor.

A tömörítést a perem mellett kézi tömörítő eszközökkel végezték (a helyhiány és a perem védelme miatt), az összefüggő nagyobb felületen pedig elektromos lapvibrátorral (a zárt tér miatt). Az alkalmazott tömörítési arány 1:1,3 volt, a végleges 18-19 cm-es rétegvastagság 23-25 cm elterített laza rétegből került kialakításra. A tömörített 10-60 mm-es frakciómérettel rendelkező réteg tetejére 4-8 mm-es aprógranulátum került, melyet szintén betömörítettek a nagyobb szemek közé kiékelés, szintezés céljából - tekintettel az igen magas 13 tonna/m² terhelésre és a fémlemezes fedésre.

Az elkészített 18-19 cm-es tömörített Energocell® üveghab granulátumréteget ezt követően 5 mm-es fémlemez táblákkal fedték le, melyek érintkezési felületeiken egybefüggő, folyamatos varrattal kerültek összehegesztésre (a képen még csak az ideiglenes összekötések láthatóak).