Üveghab Granulátum alkalmazása gerendarácsos alapozásnál

2019. február

Projektleírás:

Egy Balaton melletti kistelepülésen, Nemesvámoson, épül Magyarország első intézménye kenderbetonból, a nemesvámosi a Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola. A projekt megvalósítása több ütemben zajlik, az első ütemben egy szaktantermi épületet húznak fel.

A kenderbeton az idő múlásával egyre szilárdabb, mészkő keménységű lesz. Ez egyben jó hőszigetelő és hőtároló, illetve páraáteresztő és páraszabályozó tulajdonságokkal bíró falazat, amely könnyen megmunkálható, sőt, a mész fertőtleníti a levegőt.

A terveket Nóbik Orsolya és Perjés Dóra építészek készítették a beruházó ökologikus szemléletének maradéktalan érvényesítésével. Ezzel pedig sikerült a lehető legideálisabb környezetet sikerült megteremteni a gyermekek számára.

A beruházó és az építészek szemléletéhez teljes mértékben illeszkedik az ENERGOCELL® üveghab granulátum, mivel üveghulladék újrahasznosításával állítjuk elő. Az üveghab granulátumot mint hőszigetelő és ágyazó anyagot az építész a gerendarácsok között, alatt és mellett 30 cm-es vastagságban alkalmazta.

Ezzel pedig teljesítette a 7/2006 TNM rendelet előírását, miszerint minden új épület talajon fekvő padlója hőátbocsátási tényezőjének U=0,3Wm2K-nek kell megfelelnie.